Lektorovali jsme Letní školu kreativního psaní

V horkých srpnových dnech se v ClubCafé Pessoa uskutečnila letní škola kreativního psaní, které jsme se ujali lektorsky ve složení Zuzana Hloušková a Martin Vondráček. Po tři odpoledne se scházela malá skupinka psavců, aby si prostřednictvím řady cvičení zlepšili konstrukci dějové linie, výstavbu postavy nebo kulis a dostali pár rad týkajících se autorského deníku, výběru vhodného žánru, netradiční kompozice či logiky vyprávění. Naše cvičení přiměla účastníky k vlastní tvorbě, kreativitě a diskusi na funkcí jednotlivých prvků. A hlavně byla legrace, to když se střídaly vypravěčské perspektivy a příběh šeplavě odvyprávěl oheň jako svědek událostí, útlocitná postava náhle promluvila jadrným ostravským nářečím nebo se známý motiv ocitl v naprosto paradoxních kulisách.

Podělili jsme o různé tipy a triky, které sesbírali z vlastních zkušeností coby autorů, z odborné literatury i literárních soutěží. Přinesli jsme na ukázku i sborníky vítězných prací z literární soutěže, které jsme dříve pořádali ještě jako Spolek přátel krásného slova, a samozřejmě ukázky z produkce nakladatelství, přičemž zájem vyvolaly především antologie povídek v žánru real prediction. Výklad oživila ukázka, jak pro tvorbu literárního textu pracovat s UI (GPT chat), kterou zajistil Jan Hloušek. Účastníkům jsme rozdali malý návod, jak udělat crowfundingovou kampaň na vydání knihy samonákladem, nebo co podniknout, když se v psaní „zaseknou“.

Poslední třetí den jsme si užili skypovou besedu s jičínskou autorkou Danou Beranovou, která se podělila o své zkušenosti s vydáním svých knih, zejména vyprávěla o spolupráci s nakladatelstvím Host, ve kterém jí vyšla kniha Zpěv straky (2022) a nyní se na pulty knihkupectví chystá pokračování Křik straky. Při loučení se všichni shodli na svém zájmu pokračovat v tvorbě a na podzim se znovu sejít a tentokrát diskutovat nad hotovými rukopisy. Tak se těšíme na další (nejspíš jednodenní) setkání někdy během podzimu.

Zatím žádné komentáře.

Napsat komentář

Zásady ochrany osobních údajů

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.